Hyppää sisältöön

Lappeenranta: Uuden tekniikan lämpövarasto kaukolämpöverkkoon

Hankkeessa asennetaan innovatiivinen, uutta tekniikka käyttävä lämpöakku Mustolan alueen kaukolämpöverkkoon. Mustolan alueella on käytössä erillinen kaukolämpöverkko, jossa lämpö tuotetaan vielä tällä hetkellä lämpölaitoksella maakaasulla ja polttoöljyllä.

Tavoitteena on vähentää päästöjä lämmöntuotannossa uudella lämpövarastotekniikalla. Lämpövarastoa ladataan edullisella ja vähäpäästöisellä sähköllä ja lämpö varastoidaan faasimuunnosmateriaaliin. Akusta puretaan lämpöä kaukolämpöverkostoon sähkön hinnan ja päästökertoimen ollessa korkea, mikä vähentää maakaasun ja polttoöljyn käyttöä kaukolämmön tuotannossa.

Lisähyötynä energiavarastoa voidaan käyttää myös sähköverkon taajuussäätöön, kysyntäjoustoon ja tasesähkömarkkinoilla. Energiavarasto lisää näin myös mahdollisuuksia lisätä uusiutuvan, vaihtelevan sähköntuotannon osuutta sähköverkossa.

Säästöjä ja päästövähennyksiä lämpövaraston avulla

Lämpöakun käyttöönotto pienentää Mustolan kaukolämpöverkon CO2-päästöjä 300–400 tonnia CO2-ekv/vuosi. Lisäksi ratkaisun odotetaan alentavan lämmön tuotannon kustannuksia verrattuna aiempaan ratkaisuun. Myös huoltokustannukset ovat alemmat kuin lämpökattilalla.

Aikataulu

Lämpövaraston rakentaminen on aloitettu loppuvuodesta 2019. Lämpövarasto otetaan käyttöön kesällä 2020 ja sen toimintaa testataan ja tutkitaan vuosien 2020–2024 välisenä aikana. Testauksessa tutkitaan teknistä toimintaa, vaikutuksia lämmöntuotannon päästöihin ja kustannuksiin.

Ajankohtaista

Lisätietoja

  • ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen, Lappeenrannan kaupunki, puh. 0400 815 284, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi
  • ilmastokoordinaattori Petri Kero, Lappeenrannan kaupunki, puh. 040 6530 508, etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi
Julkaistu 19.2.2019 klo 13.03, päivitetty 11.2.2021 klo 9.23

  • Tulosta sivu