Hyppää sisältöön

Tervetuloa Hinku-verkostoon - Tietoa Hinku-kumppanuudesta kiinnostuneille yrityksille

Hinku-verkosto on vuonna 2008 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.

Hinku-verkosto jatkaa Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen (Hinku) työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi, paikallisen hyvinvoinnin edistämiseksi ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseksi.

Hinkussa jo yli 70 kuntaa

Kohti hiilineutraalia kuntaa -hanke alkoi suomalaisyritysten aloitteesta syksyllä 2008, jolloin Mynämäki, Padasjoki, Kuhmoinen, Parikkala ja Uusikaupunki päättivät ryhtyä tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä.

Tällä hetkellä mukana on yli 70 kuntaa eli noin neljännes Suomen kunnista ja maakunnista on mukana Hinku-verkostossa. Yhteenlaskettu asukasmäärä on yli 2 miljoonaa. Tämä tarkoittaa merkittävää kysyntäpotentiaalia ilmastomyötäisille tuotteille ja palveluille. Laajaan ilmastoyhteistyöhön kannustava Hinku-verkosto on saanut myös kansainvälistä huomiota.

Näkyvyyttä ja kysyntää ilmastomyötäisille ratkaisuille

Onnistuneet esimerkit ovat tehokas keino lisätä ilmastomyötäisten ratkaisujen kysyntää koko Suomessa. Hinku-verkoston eri toimijat ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä sekä valtakunnallisessa mediassa että paikallislehdissä.

Hinku-tunnus

Yritys voi käyttää Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen Hinku-tunnusta kertoessaan mukanaolostaan hankkeessa. Tunnusta saavat käyttää ainoastaan ne yritykset, jotka ovat maksaneet osallistumismaksun tai joiden kanssa on solmittu muu yhteistyösopimus. Hankkeen tunnusta ei saa käyttää yksittäisen tuotteen markkinointiin.

Yritys voi käyttää Hinku-tunnusta päästöjä vähentävän toimenpiteen yhteydessä. Tällöin tunnuksen käytöstä sovitaan Suomen ympäristökeskuksen projektihenkilöstön kanssa.

Verkkopalvelu, uutiskirje ja some-kanavat

Hinku-verkoston viestintäkanavia ovat verkkopalvelu hiilineutraalisuomi.fi, Hiilineutraali-uutiskirje sekä sosiaalisen median kanavat. Verkkopalvelussa julkaistaan uutisia hyvistä käytännöistä ja jaetaan tietoa ajankohtaisista asioista. Kumppaniyritykset mainitaan verkkopalvelussa nimeltä.

Hyvien käytäntöjen Energia- ja materiaaliloikka

Hyvien käytäntöjen levittämiseen on luotu kaikille toimijoille avoin ilmasto- ja kiertotaloustekojen näyteikkuna Energia- ja Materiaaliloikka. Suomen ympäristökeskus SYKE on sitoutunut palvelun kehittämiseen ja ylläpitoon. Palvelu löytyy osoitteesta energialoikka.fi. Yritykset voivat käyttää palvelua omien referenssikohteidensa kuvaamiseen ja tiedon levittämiseen.

Jäsenyys Hinku-verkostossa

Hinku-verkoston jäsenenä yrityksenne saa:

  • olla jäsenenä ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkostossa
  • osallistua erikseen rahoitettaviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin
  • luoda kontakteja asiantuntijoihin sekä kuntien ja yritysten edustajiin
  • mahdollisuuden vaikuttaa Hinku-verkoston yritystoiminnan muotoihin
  • osallistua Hinku-verkoston tilaisuuksiin
  • näkyvyyttä tuotteille ja palveluille Hinku-kunnissa ja -maakunnissa sekä valtakunnallisesti
  • näkyvyyttä Hinku-verkoston verkkosivuilla (hiilineutraalisuomi.fi)
  • lisätä toimenpiteitä ja yrityksenne tietoja Energialoikka-verkkopalveluun (energialoikka.fi)

Hinku-verkostoa ylläpidetään pääasiassa Suomen ympäristökeskuksen ja erillishankkeiden rahoituksella, mutta toiminnan jatkuvuus edellyttää jäseniltä vuotuista osanottomaksua. Maksu peritään vuosittain tammi-helmikuussa porrastetusti yrityksen liikevaihdon mukaan:

(€) Vuosimaksu (€)

alle 500 000 250

500 000 – 1 000 000 500

1 000 000 – 5 000 000 1000

5 000 000 – 50 000 000 1500

50 000 000 – 500 000 000 2000

500 000 000 - 3000

Hintoihin lisätään alv (24 %).

Yhteyshenkilö Jyrki Tenhunen, jyrki.tenhunen@syke.fi, puh. 029 525 1690 
Viestinnälliset asiat Ulla Ala-Ketola, ulla.ala-ketola@syke.fi, puh. 029 525 1074

 

Julkaistu 6.11.2020 klo 11.23, päivitetty 23.3.2021 klo 9.13

  • Tulosta sivu