Päästöistä säästöihin: koulutuksilla vauhtia pk-teollisuuden sähköistämisinvestointeihin

RSS
23.4.2025 Aliisa Vulli

Dieseliä, bensaa, polttoöljyä ja maakaasua käytetään edelleen yrityksissä suurissa määrin muun muassa metallinkierrätyksessä sekä elintarvike- kemian- ja metsäteollisuudessa. Fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuu päästöjä esimerkiksi korkean lämpötilan prosesseissa, kuten uuneissa ja höyrykattiloissa, suuritehoisissa mekaanisissa prosesseissa, kuten murskaus- ja leikkauskoneissa, työkoneissa ja kuljetuksissa. 

Ratkaisuna Ilmastoratkaisujen vauhdittaja (ACE) -hankkeen pk-teollisuusprosessien tehtäväkokonaisuudessa edistetään yritysten älykkäitä sähköistämisinvestointeja fossiilisista polttoaineista irtautumiseksi. Korvausinvestointeja täydennetään esimerkiksi kulutusjouston, energian varastoinnin sekä hukkalämmön talteenoton hyödyntämisellä investointien kustannustehokkuuden parantamiseksi. 

Olemme kartoittaneet hankkeen yrityskumppanien kanssa sähköistämisinvestointien keskeisiä kipupisteitä ja tietotarpeita. Haasteita on tunnistettu erityisesti työkoneiden ja raskaan logistiikan sähköistämisen osalta. Esimerkiksi kaluston ja latauskenttien korkeammat kustannukset verrattuna dieselkaluston käyttöön sekä sähköliittymien suurentamiseen liittyvät vaikeudet monien sähköverkkoyhtiöiden alueilla hidastavat investointeja.

Selvityksemme mukaan yritykset kaipaavatkin tukea muun muassa kannattavuuslaskelmiin, sähköliittymien mitoittamiseen ja kasvattamiseen, sopivien teknologioiden ja toimittajien löytämiseen, tukien ja rahoituksen hakemiseen sekä yrityksiä koskevan uuden sääntelyn hahmottamiseen. 

 
 

Kevään kurssitarjonta investointien tueksi 

Vastaamme kartoitettuihin haasteisiin järjestämällä touko-kesäkuussa 2025 maksuttomia Päästöistä säästöihin -kursseja Helsingissä ja webinaarina. Aamupäivän luennoilla ja webinaarissa alan asiantuntijat ja yrittäjät tarjoavat tietoa sähköistämisinvestointien edistämisestä sekä siitä, miten investoinneilla voidaan vastata markkinoiden ja sääntelyn kasvaviin kestävyysvaatimuksiin. Iltapäivisin läsnäosallistujat pääsevät soveltamaan opittua käytännön harjoituksissa. Ohjelmassa on muun muassa teollisuuslaitoksen tuotantoprosessin päästölähteiden ja sähköistämispotentiaalin tunnistamista sekä sähköistämisinvestoinnin toteutussuunnitelman esittelyä asiantuntijaraadille ”Leijonan luolassa”. 

Järjestämme kevään aikana yhteensä kolme kurssia, joista osallistuja voi valita mieleisensä tai osallistua kaikkiin:  

  • Ti 6.5.2025: Pk-teollisuus, päästöt ja kustannussäästöt (sähköistämisen ABC)  
  • Ti 20.5.2025: Miten toteutan ja rahoitan tuotantoprosessin, koneen tai työkoneen sähköistämisen?  
  • Ti 3.6.2025: Miten vahvistetaan tuotantolaitoksen sähköliittymä tuotantoprosessin koneiden, työkoneiden tai logistiikan sähköistämiseksi? 

Keräämme koulutusten opit talteen myös myöhempää käyttöä varten ja jaamme koulutusmateriaaleja hiilineutraalisuomi.fi-sivustolle rakennettavassa korvausinvestointien työkalupakissa. Työkalupakki toteutetaan yhden luukun periaatteella toimivana verkkosivuna, josta korvausinvestointia harkitseva tai suunnitteleva käyttäjä löytää helposti tarvitsemansa materiaalit investoinnin suunnittelun ja toteutuksen tueksi.

Lisätiedot 

Lue lisää Päästöistä säästöihin -kursseista ja ilmoittaudu mukaan! 

Lue lisää ACE-hankkeessa järjestettävistä koulutuksista aiemmasta blogikirjoituksesta

Kirjoittaja

Aliisa Vulli, suunnittelija, Suomen ympäristökeskus

Aliisa Vulli
  • Tulosta sivu
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.