Puolangan kunta mukaan ilmastotyön edelläkävijäverkostoon

Uutinen 21.12.2020 klo 10.00
Talvimaisema Puolanka

Puolangan kunnan tiedote 21.12.2020

Puolangan kunnanvaltuusto teki päätöksen liittyä ilmastotyön edelläkävijöihin, Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon (Hinku). Hinku-verkostoon liittyessään Puolanka sitoutuu vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Puolanka on ensimmäinen kainuulainen verkostoon liittyvä kunta.

Puolanka on tehnyt pitkäjänteisesti työtä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Tärkeimmät toimenpiteet ovat liittyneet kunta-alan energiatehokkuussopimuksen liittymiseen nykyiselle kaudelle 2017-2025 heti sen alusta, Remac-hankkeen jätteenkäsittelyyn sekä laajemmin biotalouden edellytyksien parantamiseen tähtäävään Biokeskus-projektiin.

Puolangalla biotalouteen liittyviä synergiaetuja on lähdetty hakemaan alun perin paikallisten maatilayrittäjien ja kunnan kaukolämmöntuotannon näkökulmasta, ja sen jälkeen näkökulma on avartunut siten, että nykysuunnitelmissa koko maakunnan tarpeisiin integroitu kierrätysekosysteemi on päämääränä, va tekninen johtaja Ville Keränen sanoo.

Kiinteistöjen ja yhteiskuntatekniikan energiatehokkuustoimenpiteet tukevat toimintaa ja vaikuttavat käyttötalouteen positiivisesti. Näitä ovat muun muassa valaistuksien päivitys, aurinkovoimalan hankinta ja kaukolämpöjärjestelmän kohentaminen. Energiatehokkuussopimuksen tavoitteena kunnan osalta on noin sadan sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen pihistäminen vertailuvuoteen nähden. Sopimustoiminta panostaa pureutumaan kulutusrakenteeseen va tekninen johtaja, Ville Keränen kuvaa.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan asukkaita ja yrityksiä

Kuntaorganisaatio aiheuttaa päästöistä keskimäärin noin 10 prosenttia, asukkaat 50 ja yritykset noin 40 prosenttia.

Tärkeää on saada kuntalaiset ja yritykset mukaan toimintaan, kunta toimii mahdollistajana ja kumppanina. Päästövähennykset vaikuttavat myös kuntalaisten hyvinvointiin ja luovat yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, pormestari Harri Peltola sanoo.

Puolangan liittymisen myötä Hinku-verkostossa on jo 77 kuntaa ja niiden yhteenlaskettu asukasluku on 2 147 947. Hinku-verkostoa vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.

Lisätietoja

  • Lisätietoja: pormestari Harri Peltola, p. 0400 214 390
  • Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

  • Tulosta sivu