Hyppää sisältöön

Kangasalan kaupunki mukaan Hinku-verkostoon

Uutinen 24.6.2019 klo 15.30
Uuden Hinku-kunnan Kangasalan luonnonmaisemaa
Kangasalan maa-aluetta halkoo kolme järveä: Roine, Vesijärvi ja Längelmävesi. © Kangasalan kaupunki

Kangasala on noin 32 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee Hämeessä, Pirkanmaan maakunnassa. Kangasala on luonnon ja historiallisien maisemien ympäröimä kaupunki ja sen juuri uudistetun strategian tavoitteena on lisätä kaupungin elinvoimaisuutta ja vetovoimaisuutta muuttuvassa toimintaympäristössä. Kangasalan visiona on olla hyvinvoiva ja kehittyvä kesäpäivän kulttuurikaupunki. Vastuullisuus on kirjattu myös yhdeksi sen viidestä arvosta.

Tampereen kaupunkiseutu veti mukanaan ilmastotyötön

Kangasalan kaupungilla oli useita syitä liittyä Hinku-verkostoon. Hinkuun liittymisestä oli tehty valtuustoaloite ja Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus oli tehnyt esityksen, että kaikki kaupunkiseudun kunnat liittyvät Hinku-foorumin jäseniksi. Nyt Kangasalan liityttyä, kaikki seutukunnat ovat mukana ja sitoutuneita tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

”Tampereen kaupunkiseudun esiintyminen yhtenäisenä ilmastonmuutoksen edelläkävijäalueena lisää jo ennestään vetovoimaisen talousalueen kiinnostavuutta niin Suomessa kuin maamme rajojen ulkopuolella. Tavoitteiden kunniahimo ja sitoutumisen yhtenäisyys on ainutlaatuista maailmassa, mistä koko Suomen kannattaa olla ylpeä”, Suomen ympäristökeskuksen Hinku-hankkeen valtakunnallinen vastuujohtaja, professori Jyri Seppälä sanoo.

Hyvällä asenteella eteenpäin

Kangasalan kaupungin elinympäristöjohtaja Sirkku Malvialan mukaan kaupungin vahvuudet ilmastotyössä ovat sen hyvä asenne, tahto ja osaaminen ilmastoasioissa. Hinku-verkostoon kuuluminen antaa lisää positiivista näkyvyyttä ja vahvistaa kaupungin imagoa ympäristövastuullisena edelläkävijäkuntana. Verkosto tarjoaa myös lisää keinoja ja yhteistyötä ilmastotoimien toteuttamiseen. ”Kangasalla on pitkät perinteet ilmastotyössä ja Hinku-työn kautta saamme tehdyn työn näkyväksi”, sanoo Malviala.

Kangasalla on tehty jo pitkään ilmasto- ja energiatoimia. Kaupungin kiinteistöissä on muun muassa vaihdettu energialähteitä uusiutumattomista uusiutuviin ja tehty erilaisia energiansäästötoimenpiteitä kiinteistöjen ylläpitokustannusten vähentämiseksi. Kaavoituksessa on myös otettu huomioon ilmastovaikutukset.

”Näitä töitä jatkamme myös tulevaisuudessa ja lisäksi olemme asettaneet energiatehokkuustyöryhmän, joka tulee pohtimaan tehtäviä toimenpiteitä. Odotamme Hinku-työltä positiivista näkyvyyttä, uusia innovaatioita teeman ympärillä ja hyvää yhteistyötä seudun muiden kuntien kanssa”, summaa Malviala lopuksi.

Hinku-foorumi on keväällä 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Hinku-foorumi jakaa tietoa ilmastonmuutoksen hillinnän parhaista käytännöistä, tukee kuntien ilmastotyötä sekä luo kysyntää ilmastoystävällisille tuotteille ja palveluille. Hinku-foorumia vetää Suomen ympäristökeskus SYKE.


Lisää aiheesta

Lisätietoja

Elinympäristöjohtaja, Sirkku Malviala, puh. +358 44 430 9421, etunimi.sukunimi@kangasala.fi

HINKU-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä, Suomen ympäristökeskus SYKE puh. 029 525 1629, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


  • Tulosta sivu