Hinku-päivä kokosi yli sata osallistujaa eri puolilta Suomea

Uutinen 13.11.2020 klo 14.49
© Adobe Stock

Ilmastolain uudistamisen kynnyksellä ja kuntavaalien lähestyessä Hinku-verkostolla on suuri yhteiskunnallinen tilaus. ”Tehdään ilmastotyö tavaksi, parannetaan kuntataloutta ja luodaan yrityksille ja asukkaille hyvät toimintaedellytykset”, Hinku-verkoston vetäjä professori Jyri Seppälä kiteytti Hinku-päivien avauksessa 11.11.2020. Mukana oli yli 100 osallistujaa eri puolilta Suomea.

Seppälä kertoi osallistujille Hinkun ohjausryhmän terveiset. Keskustelua on herättänyt erityisesti päästöhyvitys- ja kompensaatiokysymykset, muun muassa kompensaation laajentaminen muuhunkin uusiutuvan energian tuotantoon kuin tuulivoimaan. Myös maankäyttösektorin ja hiilen varastoinnin teknisten menetelmien ottaminen mukaan kompensoinnin keinoiksi edellyttää tarkennuksia ja tulkintaa. Seppälä kehotti kuntia olemaan yhteydessä Suomen ympäristökeskukseen päästöhyvitysten ja kompensoinnin tulkintakysymyksissä.

Seppälä muistutti, että Hinku-säännöissä Hinku-kunnan edellytetään liittyvän kunta-alan energiatehokkuussopimukseen KETSiin. Seppälä kehotti kuntia olemaan yhteistyössä ja miettivän, minkälaisia mahdollisuuksia esimerkiksi Green deal -sopimukset tarjoavat.

Canemure-hankkeen vetäjä Laura Saikku esitteli Hinku-kunnille Syken tarjoamat työkalut kuntien ilmastotyön tueksi. Näitä ovat muun muassa päästölaskentaan liittyvät palvelut, tiekarttojen laatimiseen liittyvä skenaario-työkalu, erilaiset laskentatyökalut ja aurinko- ja maalämmön kannattavuuslaskurit.

Suunnittelija Venla Riekkinen ojensi kaikille Hinku-kunnille SYKE25-vuotislahjan. Jokainen Hinku-kunta saa oman tietopakettinsa eli kuntakohtaista tietoa ja työkaluja ilmastotyön tueksi ja tehostamiseksi. Pakettien avulla kunnat voivat seurata ilmastotavoitteensa toteutumista ja vauhdittaa alueellaan uusia ilmastonmuutoksen hillintäratkaisuja.​

Tilaisuudessa kuultiin lisäksi Lappeenrannan ilmastokuulumiset sekä Sitowisen ja Calefa Oy:n ratkaisut rakennuskannan energiatehokkuuden lisäämiseksi ja hajautetun uusiutuvan energian tuotannon lisäämiseksi. Hinku-verkostoa pyydettiin myös valmistautumaan kevään kuntavaalien yhteydessä järjestettävään Twitter-kampanjaan.

Tilaisuuden materiaalit:


  • Tulosta sivu