Fisu-kunnat ovat pienentäneet ekologista jalanjälkeään

Uutinen 3.4.2025 klo 10.56

Suomen ympäristökeskuksen tuore laskelma osoittaa, että Fisu-verkostoon kuuluvien kuntien ekologinen jalanjälki oli vuonna 2021 keskimäärin 5,6 globaalihehtaaria (gha) asukasta kohden. Tämä on pienempi kuin koko Suomen keskiarvo (6,0 gha/asukas), mutta yhä moninkertainen globaalisti kestävään tasoon nähden (1,5 gha/asukas). 

Ekologinen jalanjälki kuvaa ihmistoiminnan vaikutusta luontoon. Se ilmaistaan globaalihehtaareina (gha), eli keskimääräisenä maa-alana, joka tarvitaan tuottamaan kulutettavat resurssit ja sitomaan päästöt. 

”Laskelmamme on juuri nyt ajankohtainen, sillä 6.4. on Suomen vuoden 2025 ylikulutuspäivä. Silloin suomalaisten ekologinen jalanjälki on laskennallisesti ylittänyt maapallon kantokyvyn ja olemme kuluttaneet oman osamme luonnonvaroista”, muistuttaa Johannes Lounasheimo Suomen ympäristökeskuksesta. 

Ekologinen jalanjälki on pienentynyt hieman lähes kaikissa Fisu-kunnissa tarkastelujakson 2010–2021 aikana. Suurimmat vaikutukset jalanjälkeen tulevat metsien käytöstä ja maataloudesta, mutta myös teollisuus, liikenne ja tuontituotteet kasvattavat sitä merkittävästi. 

Tuoreessa raportissa kuvataan ekologisen jalanjäljen laskentaperiaatteet ja laskennan tulokset vuosille 2010–2021. Laskenta pohjautuu Global Footprint Networkin tuottamaan kansalliseen ekologiseen jalanjälkilaskentaan. Kuntakohtainen laskenta on kehitetty Suomen ympäristökeskuksessa.

Fisu-verkosto (Finnish Sustainable Communities) on joukko resurssiviisautta tavoittelevia edelläkävijäkuntia. Jo yli kymmenen vuoden ajan verkosto on vauhdittanut kuntien siirtymää kohti päästöttömyyttä, jätteettömyyttä ja kestävää kulutusta. Verkostoa koordinoivat Motiva ja Suomen ympäristökeskus. Lue lisää Fisu-verkostosta (fisunetwork.fi).

Tutustu raporttiin 

Lounasheimo, J. Fisu-kuntien ekologinen jalanjälki. Laskentaperiaatteet ja tulokset. Suomen ympäristökeskuksen raportteja 9/2025. Lue raportti täällä (helda.helsinki.fi)

Lisätietoa 

Ekologisen jalanjäljen laskennasta:

  • erityisasiantuntija Johannes Lounasheimo, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1008, etunimi.sukunimi@syke.fi 

Fisu-verkoston toiminnasta: 

  • suunnittelija Venla Riekkinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1942, etunimi.sukunimi@syke.fi
  • johtava asiantuntija Okariina Rauta, Motiva, puh. 09 6122 5071 ja 041 524 7621, etunimi.sukunimi@motiva.fi 

  • Tulosta sivu