Kotka liittyi Hinku-verkostoon tavoittelemaan hiilineutraalisuutta

Uutinen 11.4.2019 klo 13.48
Kotkan kaupunkipyörät 556
Kotkan kaupunkipyöriä. © Jari Pitkäkangas

Kotkan kaupunki liittyi Hiilineutraalien kuntien (Hinku) verkostoon. Kotkassa odotetaan verkostolta innostavaa yhteistyötä sekä potkua kaupungin, kuntalaisten ja yritysten yhteisiin ilmastohankkeisiin.

”Kotkassa tapahtuu juuri nyt paljon ilmastoasioissa ja kaipasimme systemaattisuutta ilmastotyöhön. Tämä toimi kipinänä Hinku-verkostoon liittymiselle”, ympäristönsuojelupäällikkö Heli Ojala Kotkan kaupungilta sanoo.

Kotka on päivittämässä energia- ja ilmasto-ohjelmaansa ja lisäksi uusi kaupunkistrategia velvoittaa tavoittelemaan hiilineutraalisuutta. Kotkassa odotetaan Hinku-verkostolta hyviä esimerkkejä, jotka jouduttavat ilmastotavoitteita. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

”Pidän tärkeänä sitä, että Hinkussa on mukana samankokoisia kaupunkeja, jotka kamppailevat samankaltaisten haasteiden kanssa kuin me. Verkostosta jokainen kunta löytää varmasti vertaistukea”, Ojala sanoo. ”Toivon, että Hinkun avulla myös kaupunkiorganisaation ulkopuolinen maailma – esimerkiksi yritykset ja kuntalaiset – saadaan mukaan tärkeään työhön.”

Kuntalaisilta vinkkejä ilmastoystävälliseen liikenteeseen

Kotkassa on panostettu liikkumisen kestävyyteen laajalla rintamalla. Kaupunki on käynnistänyt kestävän liikkumisen ohjelman valmistelun, jota varten pyydettiin tietoa ja toiveita myös asukkailta. Kävelyä, joukkoliikennettä ja pyöräilyä edistetään kyselyjen pohjalta entistä paremmin kaupunkilaisia palvelemaan.

”Viime kesänä otimme käyttöön suositut kaupunkipyörät ja parhaillaan meillä on meneillään kokeiluja yhteiskäyttösähköautoista”, Ojala kertoo.

Isoja ja pieniä energiamurroksia

Kotkan Energia Oy on tehnyt pitkäjänteistä työtä uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi ja vähentänyt päästöjään jopa 70 prosenttia vuosien 2001-2018 välillä. Energialaitoksen paletissa on nyt 60 prosenttia uusiutuvia, pääasiassa haketta ja jäteperäisiä energialähteitä.

Kaupunki on myös sitoutunut käyttämään omissa sähkösopimuksissaan kokonaan uusiutuvaa energiaa. Lisäksi yhteen päiväkotiin on asennettu viime vuonna aurinkopaneelijärjestelmä ja uusia kohteita valmistellaan. Useilla asuinalueilla perinteiset katuvalaisimet ovat vaihtuneet ledeihin.

Lisätietoa:

Ympäristönsuojelupäällikkö Heli Ojala, Kotkan kaupunki
etunimi.sukunimi@kotka.fi, puh. 044 702 4805