Kesätöissä rakentamassa hiilineutraalia Haminaa

Uutinen 9.8.2018 klo 17.17
Tessa Mäkelä
Haminan Hinku-kesätyöntekijä Tessa Mäkelä. Kuva: Martti Linna.

Kaupunkipyöräkokeilu, logosuunnittelua ja ekologisen Haminan toiminnan kehittämistä. Tätä kaikkea pääsi ympäristötekniikan opiskelija Tessa Mäkelä tekemään kesätöissään Haminan Hinku-tiimissä. Hinku-työn monipuolisuus, konkreettisuus ja ihmisläheisyys inspiroi ympäristötekniikkaa opiskelevaa Mäkelää.

Yksi kesäpestin mieluisimmista töistä oli kaupunkipyöräkokeilu Hamina Tattoo -sotilasmusiikkitapahtumassa. Kaupunki vuokrasi 34 pyörää, joita annettiin ilmaiseksi lainaan viisipäiväisen tapahtuman aikana.

”Kaupunki halusi testata, miten asukkaat ja tapahtumavieraat suhtautuvat lainattaviin polkupyöriin”, kertoo Mäkelä. ”Toimin pilotissa pääjärjestäjänä ja olin pitämässä lainauspistettä torilla. Saimme paljon positiivista palautetta ja moni oli kiinnostunut hankkeesta, vaikka ei juuri silloin lainannut pyörää.”

Kokeilu tuotti paljon tietoa ja kokemuksia jatkosuunnitteluun. Mäkelä pohtii, että pyörälainaamo voisi toimia jatkossakin tapahtumien aikana tai kesäkautena.

”Toivon, että kokemus poikisi myös laajemman kaupunkipyöräjärjestelmän Haminaan. Yritän ainakin puhua sen puolesta. Hamina on pyöräilylle hyvin soveltuva paikka – maasto on tasainen ja kaikki paikat ovat lähellä”, sanoo Mäkelä.

Kaupunki mahdollistaa kestävät valinnat

Mäkelä pääsi sukeltamaan myös kaupungin ympäristöohjelmatyöhön, sillä hän suunnitteli Ekologinen Hamina -toteuttamisohjelmaa. Ekologinen Hamina on yksi kaupungin strategisista tavoitteista.

”Ideoimme käytännön toimenpiteitä, joilla kunta voisi näyttää esimerkkiä ympäristöystävällisissä valinnoissa sekä tarjota kestäviä vaihtoehtoja asukkaille ja yrityksille”, kertoo Mäkelä. ”Haastattelin ohjelmatyötä varten useita eri alojen ihmisiä kunnasta ja Kymenlaakson liitosta. Lisäksi pääsin suunnittelemaan logon, josta tunnistaa Ekologisen Haminan.”

Tessa Mäkelä on tyytyväinen työhönsä Haminan kaupungilla. Monipuolinen kesätyö löytyi Lappeenrannan teknillisen yliopiston kautta, jossa Mäkelä opiskelee ympäristötekniikkaa.

”Tämänkaltainen työ voisi olla kiinnostavaa tulevaisuudessakin. En halua istua koko ajan koneen äärellä teknisissä töissä, vaan olla myös ihmisten kanssa tekemisissä, kuten tänä kesänä. Työ oli hyvin itsenäistä, mutta apua oli aina tarjolla. On mahtavaa, että sain vastuuta ja näin miten vaikkapa kaupunkipyöräkokeilu onnistui! ”

Haminassa toimii aktiivinen Hinku-työryhmä, jonka työhön myös Mäkelä osallistui kesän aikana. Työryhmä vie eteenpäin Ekologinen Hamina -ohjelman ilmastotavoitteita. Ryhmässä on edustus kaupungin kaikilta toimialoilta sekä Haminassa toimivilta yhteistyökumppaneilta; Haminan Energia Oy:ltä, Googlelta ja Etelä-Kymenlaakson ammattioppilaitokselta.
 

Lisää aiheesta:

Ekologinen Hamina logo
 

 

 


  • Tulosta sivu