Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -CANEMURE-hanke käynnistyi

Uutinen 18.4.2019 klo 10.05
Canemure aloitustilaisuus 556
© Kirsi Norros

CANEMURE - Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanke käynnistyi näyttävästi liikenne- ja viestintäministeriön Sonckin salissa 12.3. Tilaisuuden avasi  ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

"Pohjoismaat ovat osoittaneet, että vaikka hyvinvointi kasvaa, niin päästöjen määrä on mahdollista saada laskemaan. Nyt pitää vain parantaa tahtia", Tiilikainen kannustaa. 

Ministeri kertoi myös, että Pohjoismailla on paljon annettavaa muille. Ilmatonmuutokselle haavoittuvimmat maat ovat samalla köyhimpiä ja Pohjoismailla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnän lisäämisessä ja tutkimustiedon tuottamisessa myös muiden tarpeisiin.

CANEMURE-hankkeessa ollaan juuri taakanjakosektorin ytimessä olevien päästövähennystoimien äärellä. Liikenteen päästöt sekä maatalous ja ruoan tuotanto ovat haasteellisimmat päästösektorit. Näille osa-alueille tarvitaan uutta tutkimustietoa sekä uusia menetelmiä. Juuri näitä asioita CANEMURE-hankkeessa tutkitaan.

Hiilinielut puhuttavat paljon, mutta totuus on se, että hiilidioksidipäästöt pitää saada laskemaan, koska maapallon pinta-ala ei riitä nykyisten päästöjen kompensoimiseen.

”Canemure on kestoltaan pitkä ja toimijajoukoltaan suuri hanke, joka toivottavasti tulee käytännön tasolla näyttämään, miten päästöt saadaan alas”, Tiilikainen muistuttaa. 

CANEMURE sillanrakantajana

Suomen ympäristökeskuksen Kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja Jyri Seppälä esitteli Canemure-hankkeen strategista tasoa. Tällä tasolla ja laajuudella olevaa hanketta ei ole vielä nähty.

”Tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen hillinnästä löytyy, mutta ongelmana on usein se, etteivät tiedon tarjoaja ja  tarvitsija kohtaa. CANEMUREn tarkoituksena on luoda silta näiden kahden asian välille”, kertoo Seppälä.

CANEMURE-hankkeen vetäjä Laura Saikku esitteli hankkeen tavoitteita. CANEMURE toteuttaa kansallisen ilmastopolitiikan tavoitteita ja toteuttaa konkreettisia ilmastonmuutoksen hillintää tukevia osahankkeita. CANEMURE-hankkeessa toteutetaan lähes kaksikymmentä konkreettista ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen kytkeytyvää osahanketta ja toiminta keskittyy seitsemälle alueelle: Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Pohjois-Pohjanmaalle, Pirkanmaalle, Päijät-Hämeeseen ja Etelä-Karjalaan.

Päivän aikana kuultiin myös näkökulmia ilmastonmuutoksen hillintätyöstä maakunnan ja kunnan näkökulmasta, kun Riikka Leskinen Valonialta ja Fredrick von Schoultz Porvoosta esittelivät omaa alueellista toimintaansa.

Uudet Hinku-kunnat Kotka, Kouvola, Lempäälä, Nokia, Parkano, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi pääsivät myös esittäytymään tilaisuudessa. Kunnat esittelivät ilmastonmuutoksen hillintää edistävää toimintaansa uusina kuntaverkoston jäseninä.

    Päivän esitykset:

    Lisätietoa hankkeesta: